Hoop en troost
Affiche

Hoop en troost

zaterdag 5 april 2014

aanvang 20:15 uur, zaal open vanaf 19:00 uur

Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 12, Haarlem Route

Op zaterdagavond 5 april geeft het Haarlems Klein Koor haar voorjaarsconcert, getiteld"Hoop en Troost", onder leiding van Martine des Tombe. Het koor zingt dan de Funeral Anthem for Queen Caroline van G.F. Händel en Cantate 131 van J.S. Bach. Voorafgaand aan het concert is het publiek van 19.30 u. tot 20.00 u. welkom voor een workshop over barokmuziek. Het concert begint om 20.15 u. Workshop en concert zijn in de Groenmarktkerk aan de Nieuwe Groenmarkt 12.

Het wordt een bijzonder voorjaarsconcert, omdat het Haarlems Klein Koor dit keer niet a capella optreedt, maar samenwerkt met het bekende barokensemble Accademia Amsterdam. De prachtige, maar weinig uitgevoerde Funeral Anthem for Queen Caroline, ook bekend als "The ways of Zion do mourn", dateert uit 1737. Het stuk is niet alleen ingetogen, maar bejubelt ook de talloze deugden van de overleden koningin, echtgenote van Koning George II. Mozart heeft zich erdoor laten inspireren en heeft het ontroerende thema van het eerste koor gebruikt voor zijn grootse Requiem.

Cantate 131 "Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir" uit 1707 is waarschijnlijk de oudst bewaard gebleven Bachcantate. De tekst bestaat uit de acht verzen van Psalm 130. Prachtige koralen, solo's en koorpartijen wisselen elkaar af. In vijf delen klinken de thema's treurnis, vrezen en wachten, uitmondend in het thema hoop op verlossing in de magistrale slotfuga.

Het barokensemble Accademia Amsterdam bestaat uit specialisten in het uitvoeren van Oude Muziek en bespeelt authentieke muziekinstrumenten. De leden musiceren ook in ensembles als Les Musiciens du Louvre en De Nederlandse Bachvereniging.

Workshop en quiz

Wat is specifiek aan barokmuziek? Wat is een authentieke uitvoering? Gaat dat met andere instrumenten? In welke tijd speelt barokmuziek?
Deze en andere vragen komen aan de orde in de workshop die voorafgaand aan het concert gegeven wordt. Deze workshop wordt verzorgd door Jan Pieter van Coolwijk en Onno Verschoor van Accademia Amsterdam i.s.m. Jan Douwes, bas/bariton en Gerrie Meijers, organist.
Iedereen met een kaartje voor het concert is hierbij welkom. Aan dit concert is ook een quiz verbonden waarmee leuke prijzen te winnen waren. De deelname aan de quiz is nu gesloten.

Met medewerking van:

Dolf Drabbels, tenor
Jan Douwes, bas
Gerrie Meijers, orgel
Accademia Amsterdam

Sponsoring

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, Cultuurstimuleringsfonds gemeente Haarlem en de Vrienden van het Haarlems Klein Koor.

VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Het fonds is actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij voor sociale initiatieven die meedoen als doel hebben, Kunst & Cultuur voor plannen waardoor meer mensen kunnen genieten van kunst en cultureel erfgoed en Beurzen voor studenten die in het buitenland verder willen studeren of onderzoek doen. Het fonds steunt projecten met geld, kennis, ervaring en een professioneel netwerk.

VSBfondsGemeente Haarlem
Affiche

Accademia Amsterdam

Accademia Amsterdam

Gerrie Meijers

Gerrie Meijers

Martine des Tombe

Martine des Tombe (Foto: Frederique Molenaar)

Terug naar historie

Toegangsprijs

€ 15,00 (€ 5,00 voor bezoekers jonger dan 18 jaar).